Gratis verzending vanaf €60 🚚

Kleurenblindheid: wat is dit precies?

Kleurenblindheid: wat is dit precies?

Kleurenblindheid: wat is dit precies?

Helaas ziet niet iedereen even scherp. Daar komt nog eens bij dat mensen die wel scherp zien, tóch anders kunnen zien dan ‘normaal’. Dit is onder andere het geval bij

kleurenblindheid

. In dit artikel vertellen we je graag wat meer over deze aandoening, die in verschillende vormen kan voorkomen.

Wat is kleurenblindheid nu eigenlijk? Kleurenblindheid is een groep (erfelijke) aandoeningen, waar verschillende klachten onder vallen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat iemand helemaal geen kleuren ziet (achromatopsie), maar het kan ook zijn dat iemand bepaalde kleuren niet goed kan waarnemen. Dit laatste wordt onvolledige kleurenblindheid (of simpelweg een kleurstoornis) genoemd. Onvolledige kleurenblindheid bestaat in verschillende vormen. De vorm die het meest voorkomt is rood-groen kleurenblindheid, waarbij iemand letterlijk slecht het verschil kan zien tussen rood- en groentinten. Er bestaat ook geel-blauw kleurenblindheid, maar deze vorm komt minder vaak voor.

Diagnose en behandeling

Met een vrij simpele test kan bij iemand worden vastgesteld of er sprake is van kleurenblindheid. Er is helaas geen behandeling voor, hoewel sommige symptomen verminderd kunnen worden door bepaalde (zonne)brillen of lenzen te gebruiken. Kleurenblindheid kan erfelijk zijn, en mannen lijken er meer aanleg voor te hebben dan vrouwen. Wereldwijd is één op de twaalf mannen en één op de tweehonderd vrouwen kleurenblind. Dat is dus een behoorlijk verschil! Metro publiceerde onlangs een

artikel

waarin getoond werd hoe mensen met kleurenblindheid precies zien. Het verschil met hoe de kleuren ‘echt’ zijn, is groot.

Invloed van kleurenblindheid in het dagelijkse leven

Kleurenblindheid kan een grote invloed hebben op iemands dagelijkse leven. Wanneer je vanaf je geboorte kleurenblind bent, weet je niet anders en zul je slechts tot op zekere hoogte weten wat je mist. De verhalen van mensen om je heen en de dingen die je meemaakt kunnen er echter voor zorgen dat er een gevoel van gemis ontstaat. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om hiermee om te gaan. Het kan dan prettig zijn om over het onderwerp te praten met lotgenoten. In veel landen zijn diverse steun- en praatgroepen opgericht waar mensen terecht kunnen.